Häiritsevätkö pienet asiat nukkumistasi – tunnista oletko herkkäuninen

31/10/2023
  • Jaa:

Herkkäunisuus on yleisin altistava syy nukkumisen haasteille. Meistä ihmisistä noin 30% on herkkäunisia.

Yö koittaa, mutta uni ei tule. Ajatukset rullaavat, eikä niille tunnu tulevan loppua. Tai, kun vihdoin nukahtaminen onnistuu, heräät keskellä yötä ihan virkeänä ja taas ajatukset lähtevät laukkaamaan. Täysin toissijaiset asiat tuntuvat mielessä järkyttävän suurilta ja hankalilta.

Uni-valve on ihmisen monimutkaisimmin säädelty järjestelmä. Siitä johtuen se on herkkä.

Uni-valve on ihmisen monimutkaisimmin säädelty järjestelmä. Siitä johtuen se on herkkä. Kun elämässä sattuu ja tapahtuu, on aivan luonnollista, että uni hetkellisesti häiriintyy. Myös positiiviset asiat saattavat aikaansaada tämän.

Unettomuuden yleisin taustasyy on herkkäunisuus. Herkkäunisuus on taipumus, joillakin meistä jo lapsuudesta. Suurimmalla osalle herkkäunisuus puhkeaa kukkaan myöhemmällä iällä esiin esimerkiksi voimakkaan tai pitkään jatkuneen stressin myötä (työ, lapsen syntymä, sairastuminen jne.). Alttiuden tullessa esiin ja sen jatkuessa ihminen juuttuu ”huonon nukkumisen putkeen” ja alkaa kadottaa nukkumisen taitoaan. Ihminen alkaa huolestumaan huonosta nukkumisestaan. Pahimmillaan tilanne johtaa ahdistuneisuuteen ja siitä masentuneisuuteen ja työ- sekä toimintakyvyttömyyteen. Herkkäunisuudessa aivot ovat yliaktiiviset ja vireystila kohoaa. Sen seurauksena saattaa esiintyä nukahtamisen vaikeutta tai saatat yöllä heräillä ja uudelleen nukahtaminen on vaikeaa. Herkkäunisuuden voi myös itse tunnistaa.

Jos ulkoiset asiat, kuten

  • äänet
  • valo
  • kellojen siirto
  • stressi

häiritsevät nukkumistasi, olet todennäköisesti herkkäuninen.  Tämä on äärimmäisen tärkeää tunnistaa. Se selittää nimittäin unesi vaihtelua. Välillä menee paremmin, välillä taas on haasteellisempaa. Tärkeää on omaksua keskiarvoajattelu. Miten minulla keskimäärin menee? Unohtaa huippuyöt ja etenkin huonot yöt. Kyse on suuremmasta kokonaisuudesta. Miten minulla on mennyt tässä kuussa?

Herkkäunisuuden tunnistaminen on myös tärkeää unen parantamisen suhteen.

Herkkäunisuuden tunnistaminen on myös tärkeää unen parantamisen suhteen. Tällöin tavoitteena on koholla olevan vireystilan alentaminen illalla ja ymmärtää, että pienet, mutta väärin ajoitetut asiat saattavat altistaa tähän.

Tähän voi päästä lukuisilla eri tavoilla, kuten

  • säännönmukaiset liikkumiset,
  • iltarutiinit,
  • hengitysharjoitukset, meditaatio tai mindfulness,
  • säännönmukainen ja myös iltaan painottuva syöminen

Näillä kaikilla pyritään hyvään vuorokauden rytmitykseen, unenhuoltoon ja iltaan rauhoittumiseen.

Kaikilla meillä on omat yksilölliset tarpeemme, omat elämäntilanteemme. Jokaisen tulisikin luoda oma tapansa toteuttaa sitä.

Päätavoite illassa on, että sen tulisi koko vuorokauden paras hetki. Kun illasta tulee mukava ja miellyttävä, mahdollisuus rentoutumiseen lisääntyy ja todennäköisyys hyvään nukkumiseen paranee merkittävästi. Kaiken kaikkiaan nukkumaan tulisi mennä positiivisella asenteella, se heijastuu usein myös tulevaan aamuun.

Miten sinä teet illastasi mukavan?

LepoSleepguide – ainutlaatuisesti Sinun parhaaksesi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tärkeitä uutisia ja päivityksiä.