Univaje vai hyvät unenlahjat kun nukahdat ennen kuin pää osuu tyynyyn

23/05/2023
  • Jaa:

Uni – hyvinvoinnin perusta

Elimistössä tapahtuu nukkuessa upeita juttuja – siis heillä, jotka ovat päättäneet huolehtia unestaan. Yli 90 prosenttia kaikesta palautumisesta tapahtuu, kun nukumme. Unen aikana aivot puhdistautuvat, seulovat tietoa ja poistavat turhia jälkiä muistista. Nukkuessa tapahtuu oppimista.

”Uni on puhdasta fysiologiaa. Se on tärkein energianlähteemme ja jaksamisemme ydin. Me ihmiset vain olemme hassuja. Kun aamulla väsyttää, meillä on huonolle unelle iso kirjo selityksiä, joista mikään ei pidä paikkaansa.”

Kuuluisat unenlahjat

Lähes poikkeuksetta ihmiset kehuvat unenlahjojaan tuomalla esille, että minä kun nukahdan ennen kuin pää osuu tyynyyn. Ja pystyn muuten nukkumaan missä vaan.

Pieleen meni. Kunnolla. Unitutkimuksissa selviää, että yhdeksän tapausta kymmenestä ei liity unenlahjoihin vaan karmeaan univajeeseen. Henkilö on vaan niin väsynyt, että nukahtaa ”pystyyn”.

Univaje hiipii elämäämme käyttäytymisemme kautta

Univaje voi olla salakavala sairaus, sillä aina emme edes oivalla nukkuvamme liian vähän. Aikuisväestöstä 60 % nukkuu liian vähän. Ja myös itse tietää sen.

Osa unen haasteista on omaan käyttäytymiseemme liittyvää. Puhutaan sosiaalisesta jet lagistä. Uni kilpailee iltaisin ajastamme hyvinvoinnin kannalta sekundaaristen asioiden kanssa. Unen määrä kärsii. Nukumme vähemmän kuin meidän tarpeemme olisi. Ja kärsimme, usein tiedostamattamme, kroonisesta univajeesta.

Jo tunti liian vähän unta yössä voi vaikuttaa huomattavasti vireyteemme. Univaje siis tuhoaa jaksamisemme.

Digitaalisuus jyrää. Työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt. Epäsäännöllinen työaika lisääntyy. Touhuamme iltaisin asioita mitä meidän ei tulisi tehdä. Aivotoimintamme aktivoituu. Unemme laatu kärsii. Unen laatu on jopa tärkeämpi kuin se, montako tuntia öisin nukumme.

Unen laatuun vaikuttaa merkittävästi, mitä teemme ennen nukkumaan menoa. Kovin moni viipyy koneella ja kännykällä vielä myöhään illalla ymmärtämättä, miten paljon se vaikuttaa uneen ja hyvinvointiin. Ei ihme, että aamulla väsyttää. Univaje ei siis liity vain unen määrään vaan myös erityisesti laatuun.

”Surfaus somessa ja television katsominen tuottavat välittömästi mielihyvää. On paljon tylsempää valita järkevämpi vaihtoehto – rauhoittua ja valmistautua tietoisesti hyvään uneen.”

Jos aivoja aktivoidaan pitkälle iltaan, ne myös pysyvät vireessä ja käyvät väärillä kierroksilla pitkään – nukahtamisen jälkeenkin.

”Tällöin kahdeksan tunnin unesta palauttavaa voi olla vain puolet. Ja nopea nukahtaminen voi kertoa hyvien unenlahjojen sijaan pitkään jatkuneesta univajeesta.”

Univaje ja unihäiriöt

Toisaalta on hyvä tiedostaa, että aina uniongelmat eivät liity omaan tekemiseemme. Jos haasteet nukkumisessa ovat jatkuneet yli kolme kuukautta, on virallisten kriteerien mukaan kyse pitkäaikaisesta uniongelmasta. Unihäiriöstä. THL:n tutkimusten mukaan jopa 20 % suomalaisista aikuisista kärsii unihäiriöistä. Unihäiriöissä on kyse sairaudesta. Unihäiriöitä on yli 80 ja ihmisellä saattaa esiintyä samanaikaisesti useampi unihäiriö.

Unihäiriöiden yleisin seuraamus on pitkäaikainen univaje. Unihäiriöt nimittäin rikkovat unen rakenteen ja tuhoavat unen laadun. Tyypillisimmät unihäiriöt ovat unettomuus, uniapnea ja levottomat jalat oireyhtymä.

Pitkäaikainen univaje kertyy hiljalleen. Ihminen on sopeutuja ja selviytyjä. Vallitsevasta tilanteesta tulee uusi normi. Ajatellaan, että kun minulla on ikää 35 vuotta, niin tältä tämä keski-ikä tuntuu.

Univajeen seuraukset

Joku sairastelee koko ajan. Jollakin muisti pätkii ja keskittyminen kärsii. Aivosumua. Jotakin taas ahdistaa ja masentaa. Esiintyy aloitekyvyttömyyttä ja vetämättömyyttä. Toiselle sattuu ja tapahtuu, tulee tapaturmia ja rasitusvammoja. Jollakin on painonhallintaongelmaa.

Uni vaikuttaa meissä kaikkeen. Ja koska olemme yksilöitä, puutteellisen nukkumisen vaikutukset voivat näkyä niin monella eri tavalla, ettei aina edes tule hoksanneeksi, että taustalla voi olla yksinkertaisesti univajetta.

Univajeen hoito

Univajeen hoidossa oleellisin asia on sen tunnistaminen. Olla rehellinen itselleen ja tunnustella, meneekö minulla juuri niin hyvin kuin kuuluisi mennä. Ja unohtaa ulkoiset selitykset.

Valtaosa meistä pystyy itse vaikuttamaan univajeen korjaamiseen tai jopa ennaltaehkäisyyn. Arvostamalla untaan. Tekemällä oikeita valintoja. Ja toisaalta, ymmärtää, että joskus univajeen taustalla saattaa olla unihäiriöitä. Silloin vaan tarvitsee ammattilaisen apua. Huonoon nukkumiseen ja univajeeseen ei kannata koskaan tyytyä.

LepoSleepguide – ainutlaatuisesti Sinun parhaaksesi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tärkeitä uutisia ja päivityksiä.