Haitarin sisältö

Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan omaan nukkumiseensa, jos haluaa. Unta pitää kuitenkin huoltaa ja sen eteen on nähtävä vaivaa. Herkkäuninen joutuu tekemään unen eteen paljon enemmän kuin ihminen, jolla on hyvät unenlahjat.

Haitarin sisältö
Helposti syytämme huonosta nukkumista stressiä, ikää tai hormoneja, mutta ne ovat kaikki huonoja tekosyitä. Ne saattavat toki toimia laukaisevana tekijänä, mutta pitkäaikaisessa unettomuudessa usein perussyy on alttiudessa eli herkkäunisuudessa. Se taas liittyy usein ihmisen persoonaan. 
Haitarin sisältö

Aikuinen tarvitsee unta keskimäärin 7 – 9 tuntia yössä. Nukkumaan pitää mennä silloin, kun alkaa nukuttaa. Uni-ikkuna, eli nukahtamiselle otollinen aika, on avoinna vain 15 – 20 minuuttia, minkä jälkeen vireystila nousee ja nukahtaminen vaikeutuu.

Unihäiriöistä kärsivän on hyvä pitää kiinni samasta rytmistä on sitten arki tai pyhä – esimerkiksi sänkyyn ennen yhtätoista ja ylös seitsemältä. Kun nukkuminen alkaa kohentua, rytmistä voi joustaa.

Haitarin sisältö

Pitää syödä, piste. Jo vanha kansa tiesi, että ei nälkäistä nukuta. Tyypillinen virhe on se, että syödään illalla liian vähän ja sitten herätään keskellä yötä nälkäisenä ja mennään jääkaapille.

Moni uskoo, että kello kuuden jälkeen illalla ei saisi syödä enää mitään. Tämä on jokin urbaanilegenda, jolle ei ole mitään perusteita.

Kannattaa pitää kiinni terveellisestä ja säännöllisestä ruokarytmistä, johon kuuluu vähintään tuhti iltapala – jos ei halua syödä myöhäistä illallista. 

Haitarin sisältö

Tärkeää on, että ylipäätään liikkuu. Vaikka puolenkin tunnin kävelylenkki päivässä on kotiin päin. Usein ihmiset mieltävät liikunnan hikiliikuntana, mutta arki- ja hyötyliikunta riittävät. Rankempikin liikunta käy, kunhan ei jätä sitä kovin myöhäiseen ajankohtaan, ettei vireystaso nouse. Tämä hyvin yksilöllistä, joten hyvä kuunnella itseään liikunnan ajoituksen suhteen.

Haitarin sisältö

Näinhän unetonta usein ohjeistetaan. Ehdottomuudet yleensä kuitenkin huono juttu. Päivänokoset ovat hieno juttu, mutta niiden keston pitäisi jäädä 20 – 30 minuuttiin.

Jos on uniongelmia ja sen takia väsymystä päivällä, päivätorkut tuppaavat usein venymään tuntiin ja ylikin. Ne vievät jo paukkuja yöunilta. Jos huomaa päivätorkkujen vaikuttavan yöuniin, on niistä hyvä pidättäytyä. 

Haitarin sisältö

Tämä on yksi tyypillinen ohje, joka annetaan unettomalle. Usein unohtuu itse asia. Miksi sängystä tulisi nousta. Ajatuksena on välttää valvomista helposti seuraava ahdistuminen. Ihan hyvä vaihtoehto onkin jäädä sänkyyn ja tehdä jotain, mikä rauhoittaa ja vie ajatukset pois nukkumisesta. Yhdelle se on kirjan lukeminen, toiselle äänikirjan kuunteleminen. Tärkeintä on, löytää oma Plan B yön unettomiin hetkiin. Kokeilemalla löytää itselleen sopivat keinot.

Haitarin sisältö

Tieteellisissä tutkimuksissa osoitettu kyllä, mutta käytännön elämässä enemmänkin kyse on siitä, mitä älylaitteella tekee. Jos sitä käyttää johonkin mukaan, mikä rauhoittaa ja rentouttaa, saattaa nukahtaminen jopa helpottua. Toisaalta, jos sieltä lukee sähköposteja tai postailee someviestejä, niin nukahtaminen taatusti vaikeutuu.

Haitarin sisältö

Alkoholi on maailman eniten käytetty nukahtamislääke. Se on sedatiivi eli keskushermostoa rauhoittava aine. Mutta hyvä tiedostaa, että jo pieninä annoksina se muuttaa unen rakennetta pinnallisemmaksi eli uni ei ole palauttavaa. Mitä herkkäunisempi on, sitä herkemmin alkoholi sotkee unta.

Sama pätee piristävään kofeiiniin – mitä herkkäunisempi on, sitä voimakkaammin kofeiini vaikuttaa. Myös teessä, kola- ja energiajuomissa on kofeiinia. 

Haitarin sisältö

Magnesiumin vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä. Mutta jos joku kokee sen rauhoittavan ja auttavan nukahtamisessa, ei sen käyttöön estettäkään ole. Melatoniinia kannattaa kokeilla, sillä ikääntyessä sen tuotanto vähenee. Lisäksi se on täysin harmiton, siihen ei voi jäädä koukkuun.

Ei melatoniini kuitenkaan mikään ihmelääke ole. Jos ei näe mitään muuta vaivaa nukkumisensa eteen kuin sen, että ottaa melatoniinitabletin, niin tuskin siitä silloin mitään apua on. Se voi kuitenkin olla hyvä lisä muuhun unenhuoltoon. 

Haitarin sisältö

Uni on puhdasta fysiologiaa. Se on hyvinvointimme ja aivotoimintamme perusta. Unella on meille elintärkeitä tehtäviä. Ja nämä tehtävät korostuvat räjähdysmäisesti lisääntyvässä kognitiivisesti kuormittavassa muutoksessa nykyihmisten elämässä.

Uni määrittelee meissä kaiken. Millaisia olemme, miten käyttäydymme ja mitä meidän elimistössämme tapahtuu. Ihmisen elimistö on ainutlaatuinen kapistus. Ihminen, joka huolehtii unestaan mahdollistaa nuo upeat asiat.

Kääntäen, ihmisellä, joka esimerkiksi säännöllisesti nukkuu tunnin tarpeitaan vähemmän, menee kaikki sekaisin. Uni, kun säätelee aineenvaihduntaamme.

Mutta ihan ensimmäinen asia, johon puutteellinen uni vaikuttaa, on aivotoimintamme ja käyttäytymisemme. Uni menee suoraan tunteisiin. Ärtymys iskee. Keskittymiskyky häviää ja muisti pätkii. Aivosumu vaanii.

LepoSleepguide – ainutlaatuisesti Sinun parhaaksesi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tärkeitä uutisia ja päivityksiä.