Nukahdat ennen kuin pää osuu tyynyyn – oletko siis huippunukkuja

31/10/2023
  • Jaa:

Et välttämättä. Yleisin syy alle viiden minuutin nukahtamiseen on nimittäin univaje eli väsymys.

Tällä hetkellä monet meistä puhuvat ja jopa mittaavat unen määrään. Olemme unohtaneet, että unessa on myös olemassa laatu. Laatua onkin vaikeampi arvioida. Molemmat sekä puutteellinen unen määrä että laatu aiheuttavat univajetta.

Pitkäaikainen univaje on salakavala – sitä ei välttämättä itse huomaa. Pitkäaikainen univaje voi tulla kuukausien tai vuosien mittaan, jolloin elimistö ja henkilö tottuu siihen olotilaan ja siitä tulee uusi normi.

Toistuva nopea nukahtaminen on pitkäaikaisen univajeen merkkejä, mutta ihminen voi ajan myötä erehtyä pitämään sitä sisäsyntyisenä ominaisuutenaan iltavirkkuuden tai aamuvirkkuuden tapaan.

Toistuva nopea nukahtaminen on pitkäaikaisen univajeen merkkejä

Tilannetta vaikeuttaa, että pitkäaikaista univajetta ei usein ole helppo itse huomata.

Tyypillisimmät univajeen oireet

  • päiväaikainen väsymys
  • ärtyneisyys
  • muisti- ja keskittymisongelmat
  • painonnousu

Tässä nykyhetken digitaalisessa aivoja rasittavassa yhteiskunnassa moni univajeesta kärsivä kuvaa oloaan sanalla aivosumu, jolloin ajatus ei kulje, asiat unohtuvat ja keskittyminen on hankalaa.

Univajetta voi olla aiheuttamassa lukuisat asiat, usein se onkin monen tekijän summaa. Liian pitkäksi venyneet työpäivät, huonosti aikataulutettu arki, vuorotyö tai ns. ruuhkavuodet ovat yleisiä altistajia univajeelle. Alati muuttuva ja teknistyvä sosiaalinen elämä saattaa myös aiheuttaa haasteita riittävälle unen saannille. Työn ja vapaa-ajan rajan hämärtyminen.

Monelle meistä unen määrä jää tarvetta vähäisemmäksi.

Monelle meistä unen määrä jää tarvetta vähäisemmäksi. Ilta toisensa jälkeen. Ja viikonloppuna paikkaillaan. Nukutaan kolme, neljä tunti myöhempään ja aikaansaadaan, että vuorokausirytmi siirtyy ja unen laatukin kärsii. Lopulta molemmat, sekä unen määrä että laatu ovat pielessä.

Hyvä uni on aina kokonaisuus, johon vaikuttavat terveelliset elämäntavat, säännöllinen nukkumisrytmi sekä iltarutiinit.

Jos elämä on hektistä ja stressintäyttämää, nukkumaanmenoajat vaihtelevat rajusti esimerkiksi arjen ja viikonlopun välillä, nukkumaan menoa venytetään yömyöhälle ja nukkumaan hypätään suoraan läppäriltä, niin unen laatuhan siinä kärsii.

Myös esimerkiksi alkoholi jo pieninä määrinä voi heikentää merkittävästikin unen laatua. Alkoholi tekee unesta pinnallisemman, nostaa elimistön yöllistä vireystasoa ja heikentää palautumista.

Saman tekee jatkuva kofeiinille altistuminen suurina määrinä tai liian myöhään.

Näissä tapauksissa voi käydä niin, että vaikka nukkuisit yhdeksän tuntia, heräät silti väsyneenä, koska unen laatu ei ole ollut hyvää.

Meiltä unohtuu aika usein, että myös unessa laatu on tärkeämpää kuin määrä. Muista olla rehellinen itsellesi, kun arvioit, olisiko Sinulla mahdollisesti univajetta.

Nukutko Sinä riittävästi?

Lue lisää univajeesta

LepoSleepguide – ainutlaatuisesti Sinun parhaaksesi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tärkeitä uutisia ja päivityksiä.