Unettomuus – ihmisen pahin painajainen vai osa elämäämme

25/12/2023
  • Jaa:

Unettomuus on pahimmillaan invalidisoiva sairaus, mutta myös normaali ilmiö ihmisen elämässä.

”Ihan kuin olisin painuksissa pinnan alla. Kuolemakin yleensä tulee aamuyöllä. Kun en nuku, niin en voi selvitä millään seuraavasta päivästä” – näin ihmiset kuvailevat kokemustaan unettomuudesta YLEn uudessa kuukauden dokumentissa – Unettomat –

Unilääkäri Henri Tuomilehto on hoitanut matkan varrella yli 15.000 unihäiriöistä kärsivää potilasta, joista valtaosa nimenomaan unettomuutta.

– ”Minulla on hieno työ. Näen upeita tarinoita. Kun huonosti nukkuva, uupunut ihminen herää kirjaimellisesti uudelleen henkiin. ”

Niin traagisia ja dramaattisia kun ihmisten kokemukset huonoon nukkumiseen liittyen ovatkin, niin aina tilanne jossain vaiheessa ja jollain tavalla muuttuu. Se ei koskaan ole lopullinen olotila.

– ”Suhtaudun kunnioittavasti ja vakavuudella ihmisen kokemukseen omasta huonosta unestaan. Se on työtäni. Mutta nimenomaan yli 15.000 potilaan kokemuksella haluan nähdä ja myös näen paljon suurempaa. Mahdollisuuden muutokseen.”

Huono uni ja hankalat unihäiriöt ovat korjattavissa.

Huono uni ja hankalat unihäiriöt ovat nimittäin korjattavissa. Kuinka paljon ja missä ajassa, sen aika näyttää. Mutta sen sijaan, että uiskentelemme syvyyksissä ja vaalimme negatiivisuutta, tulisi nähdä nukkumiseen liittyvä positiivisuus.

Uni-valve on ihmisen monimutkaisin ja siten, herkin järjestelmä. On luonnollista, että ajoittain se saattaa yskähdellä ja reagoida muutoksiin, oli taustalla mukavia tai vähemmän mukavia asioita.

Täydellinen nukkuminen. Ei sellaista ole. Ei edes unitohtorilla. Olen myös ihminen ja uneni vaihtelee joka yö. Ymmärrän tämän. Ja ainoa asia mihin keskityn huonoina öinä, on pitää pääni kylmänä ja otan kirjan käteeni.

Jossain vaiheessa nukahdan tai sitten en. Asialle en voi tehdä itse mitään. Unta ei voi suorittaa.

Aivot nimittäin hallitsevat nukkumistamme. En minä. Aivojen polttoaine on univaje eli aivot tarvitsevat ajoittain huonoa unta. Tuolloin ne nimittäin aktivoituvat ja lähtevät kompensoimaan.

Nukahdamme nopeammin. Aivot menevät nopeammin syvään- ja REM-uneen. Ja haalivat syvää unta. Näin aivomme toimivat. Jos annamme niiden toimia.

Nukkuminen on taito, jota voimme kehittää ja vahvistaa. Harjoittelemalla.

Se, että venytetään heräämistä huonon yön jälkeen. Tai nukutaan parin tunnin päikkärit. Tai ahdistutaan huonosta nukkumisesta. Ne ovat varma keino pilata aivojemme kompensaatio.

Me haluamme välittää eteenpäin unen positiivisuutta, ja muutoksen mahdollisuutta. Jos vain sen sellaisena haluaa nähdä. Nukkuminen on maailman upein asia, se mahdollistaa ihmisille ainutlaatuisia asioita. Nukkuminen on taito, jota voimme kehittää ja vahvistaa. Harjoittelemalla.

Me ymmärrämme, että kunnon kohottaminen ei onnistu sillä, että käydään neljänä päivänä lenkillä. Unen suhteen kuulen turhan usein, että kokeilin muutosta neljä päivää, eikä se toiminut minulle.

Pitäkää mielessä, elämäntapamuutoksissa kuukausi on minimiaika arviointiin, mielellään kaksi. Kyse on elämäntavasta. Kysymys kuuluu; haluatko muuttua? Meidän kanssamme sen onnistuminen paranee ratkaisevasti. Lue lisää pitkäaikaisesta unettomuudesta.

LepoSleepguide – ainutlaatuisesti Sinun parhaaksesi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tärkeitä uutisia ja päivityksiä.